האגודה לתרבות הדיור

רבים וטובים שואלים בשביל מה בכלל צריך את האגודה לתרבות הדיור?  ובכלל, מה זו האגודה הזו בכלל? והאמת שלא חייבים אותה. אבל בתנאי שאתם גרים בבית פרטי. או בתנאי שאתם גרים בבית משותף או בבניין משותף אבל יש הרמוניה מושלמת בין כל השכנים.

מכוון שלא זה המצב, אז אתם חייבים את האגודה לתרבות הדיור. שכן, זה הגוף שאמור לסייע בניהול בניין משותף בכל מה שנוגע להתנהלות תקינה בתחזוקת הבניין. ולשם כך האגודה לתרבות הדיור הוקמה לפני ממעלה מ 50 שנה. כדי שיהיה גוף מוסמך ומקצועי שיודע איך לנהל בית משותף כך שכל השכנים יהיו שבעי רצון.

עם השנים, הבניינים המשותפים הפכו לגדולים יותר, עם יותר דיירים, יותר מערכות משותפות ולכן מורכבים יותר לניהול. ולכן, האגודה לתרבות הדיור רלוונטית כיום לא פחות מבעבר.

האגודה לתרבות הדיור או חברת ניהול?

עם השנים, כאמור, הבניינים הפכו גדולים ומורכבים יותר לתחזוקה וניהול ולכן כבר כמעט בלתי אפשרי להסתדר בלי גוף מקצועי שיודע לנהל בתים משותפים. כך שכיום, בעיקר בבניינים חדשים, ישנה חברת אחזקות שאחראית על הניהול התקין והתחזוקה. וועד הבית צריך רק לדאוג לגבייה ולתשלום. ואז האגודה לתרבות הדיור קצת התייתרה. אך לא לחלוטין.

חברות האחזקה לפעמים פושטות רגל או לפעמים לא מתפקדות כנדרש מסיבות כאלו ואחרות. ואילו האגודה לתרבות הדיור, מעצם הגדרתה כגוף ציבורי, תמיד תהיה שם עבורכם.

חשוב גם להבין שניהול של תרבות דיור בבניינים משותפים זה לא רק האחזקה אלא גם שכנות טובה. לצערנו במהלך השנים היו לא מעט מקרים של סכסוכי שכנים שגלשו לאלימות ואף הסתיימו ברצח. סכסוכים על מקום חניה, על גובה תשלום דמי הועד ועוד.

לכל זה צריך להוסיף את עניין הביטוח. כי בסופו של יום כן צריך לתקן את הביוב שסתם, את הגג שדולף ואת הלובי שכבר חייב שיפוץ. וזה עוד לפני שדיברנו על צד ג' – כל אותם מקרים של דייר או עובר אורח שנפצע בחלל המשותף כמו חדר המדרגות או החניון ותובע את ועד הבית על נזקי גוף.

האגודה לתרבות הדיור טלפון

באגודה לתרבות הדיור מוטרדים לאחרונה מהעובדה שליותר מידיי בניינים בישראל ובמיוחד באזורי הפריפריה וכאלו המאוכלסים בשכבות חלשות יותר של החברה אין ביטוח בית משותף, מה שחושף אותם למשבר כלכלי חמור מאוד במידה ונדרש תיקון משמעותי לבניין או חלילה אם מישהו נפגע בו ותובע את הבניין על רשלנות ועד בית.

הבעיה נפוצה מאוד בבניינים ישנים בהם אין כלל ועד בית ואיש לא לוקח על עצמו לנהל את ענייני הבניין. במבנים אלו נפוצה גם בעלות של משקיעים אשר משכירים את הדירות ואינם מעורבים כלל במה שקורה בבניין.

האגודה לתרבות הדיור: החשיבות הכפולה של ביטוח בית משותף

העלאת המודעות לנושא הביטוח היא נושא קריטי ובאגודה חשים צורך דחוף לצמצם למינימום האפשרי את התופעה ובשאיפה שכל בניין בישראל יגן על עצמו בביטוח בית משותף.

החשיבות היא מפני שבמקרה וקורה אירוע כזה שלשמו יש ביטוח כזה, דיירי הבניין עלולים למצוא את עצמם במשבר כלכלי חמור והבניין עלול לחדול מלתפקד או לגרור תיקונים חיוניים לאורך זמן רב מאוד. בנוסף לכך הדברים יוצרים מתיחות בין הדיירים ואיכות החיים בבניין נפגעת מאוד.

החשיבות של הביטוח היא כפולה. ביטוח בית משותף מכסה גם את האחריות המשפטית של הדיירים כלפי אורחים ובעלי מקצוע המבקרים בבניין ועלולים להיפגע באזורים המשותפים בו כתוצאה ממפגע בטיחותי ואז לתבוע את הבניין בגין רשלנות וגם מגן על הדיירים מפני הוצאה כלכלית גדולה הנגרמת בשל נזק שצריך לתקן בבניין.

נזקים כאלו יכולים להיות עקב פיצוץ צנרת מים, נזק למעליות, שריפה, רעידות אדמה וכדומה. לעיתים גם פיצוץ צנרת המים הוא עצמו מציף את פיר המעליות וגורם להן לנזק עצום.

אחריות משפטית כוללת של הדיירים

האחריות המשפטית של הבניין מתחלקת לשני סוגי כיסויים ביטוחיים. האחד מגן מפני דיירים או אורחים בבניין אשר נפגעים כתוצאה מרשלנות של הבניין שמירה על הבטיחות – ביטוח צד ג לבניין משותף מכסה מקרים כאלו למשל. זו יכולה להיות מרצפת בולטת שגורמת לקשיש או אישה בהריון למעוד, מעקה שהתנתק ממקומו, מעלית שלא תוחזקה כראוי, עבודת חשמל שלא בוצעה בצורה מקצועית והשאירה קצוות חשופים ועוד.

במידה ואדם נפגע מכך הוא ראשי לתבוע את הבניין בגין רשלנות ולהיות זכאי לפיצויים על פי חומרת הנזק שנגרם לו. במקרים אלו ובהיעדר ביטוח בית משותף, גם הוצאות המשפט וגם סכום הפיצוי מושתים על כלל הדיירים ואלו יכולים להיות סכומי כסף גבוהים מאוד.

המקרה השני הוא של אנשי מקצוע ונותני שירות אשר מגיעים לבניין לצורך עבודה, בין אם זה איש ניקיון או טכנאי והם נפגעים בבניין כתוצאה מרשלנות. החוק מתיר לעובדים לתבוע גם את את הביטוח הלאומי בגין תאונת עבודה וגם את הבניין עצמו לפיצויים. גם במקרים אלו ביטוח בית משותף יכסה את כל העלויות כולל ההוצאות המשפטיות.

בבניינים בהם יש ראש ועד, גם הדיירים וגם אורחים או אנשי מקצוע ועובדים יכולים לתבוע את ראש הוועד באופן אישי במידה והם חושבים שהיתה לו אחריות ישירה לפגיעה או לנזק שקרה לאחת הדירות כתוצאה מעבודה שהוועד יזם. לכן בביטוח בית משותף ישנה גם הרחבה ביטוחית המגנה על ראש הוועד עצמו מפני תביעות מסוג זה.

בדיוק עבור מקרים כאלו קיימת האגודה לתרבות הדיור.

כיסוי לנזקים שהדיירים לא תמיד יכולים לעמוד בהם

בנוסף לאחריות משפטית לדיירים יש גם אחריות משותפת לתיקון כל נזק אשר יכול להיגרם למבנה או למתקנים בו. נזקים יכולים להתרחש כתוצאה מפגעי טבע כגון סופות וסערות, הצפות מים, שריפות, רעידות אדמה וכדומה או מנזק פנימי כגון קצר חשמלי שהוביל לשריפה, פיצוץ צנרת מים, תקלה חמורה במעליות, גניבה או ונדליזם.

גם במקרים אלו הנזקים יכולים להגיע לסכומים גבוהים מאוד והדבר חמור שבעתיים בבניינים קטנים המאכלסים מעט דירות אשר מתגוררת בהן אוכלוסיה קשת יום ואז אין מהיכן לגייס את התקציב לתיקון הנזקים מה שעלול לתקוע את הבניין בחוסר תפקוד או עם נזק המשפיע על איכות החיים בו.

עלות זניחה ביחס לשקט הנפשי וההגנה מפני משבר

ביטוח בית משותף אינו יקר ועלותו לכל דייר היא למעשה די זניחה ומסתכמת בכמה עשרות שקלים לכל דייר לשנה. אם מעמידים את העלות שלו מול הנזק הכלכלי שיכול להתרחש בהעדר ביטוח כזה אז כמובן שאין פה שיקול דעת כלל וברור שהדעת נוטה בצורה מובהקת לרכישת הביטוח.

ההתנהלות מול חברת הביטוח ותשלום עלות הביטוח אמורה להיות באחריות ראש הוועד. הבעיה מתעוררת פעמים רבות כאשר אין לבניין ועד בית מתפקד.

במקרים כאלו, יכול להיווצר בקלות מצד לפי לאיש מהדיירים אין את המוטיבציה או האנרגיה לקחת את הנושא על עצמו ולדאוג לקיום הביטוח.

אולם חשוב לזכור ולדעת כי האחריות היא של כל אחד מהדיירים ואין להתעלם מכך או לגלגל אותה הלאה. על אחד הדיירים לפחות, לגלות ראש גדול ולקחת אחריות על הנושא למען השקט הנפשי שלו והמשך תפקודו התקין של הבניין.

ביטוח בית משותף האגודה לתרבות הדיור

תרבות דיור או תרבות רעה?

בישראל, כידוע, אף אחד לא רוצה לצאת פראייר. ולכן התפתחה לה, לצערנו, תרבות רעה של בחירה במחירים נמוכים מבלי לבחון לעומק את הפרטים. כך שיש מי שחוסך כמה שקלים בהעדפת חברת אחזקה על פני האגודה לתרבות הדיור או להיפך כי ה יותר זול, אבל הזול הזה עולה אחר כך ביוקר.

לפני שסוגרים עם גורם כלשהו בנוגע לניהול של בניין משותף, חשוב לבחון היטב את האותיות הקטנות. מרכיב חשוב זה הביטוח. כי ביום פקודה, כשצריך להפעיל את חברת הביטוח כדי לממן תיקון כלשהו בבניין, פתאום מגלים שיש השתתפות עצמית גבוה, שאין כיסוי מלא ושבעצם אין תמורה לאגרה.

כאן חשוב לנו להדגיש, כי לא משנה אם אתם עובדים עם האגודה לתרבות הדיור או עם חברת אחזקות או גם וגם, את הביטוח תשאירו לנו. או לכל הפחות תבדקו גם אצלנו.

כי חשוב לנו לוודא שלא יהיה בית משותף אחד בישראל שברגע האמת ימצא את עצמו בפני שוקת שבורה וחסר אונים. בעידן של חוסר וודאות ושינויים, חשוב לעשות את המקסימום כדי לסגור כמה שיותר פינות מתוך אחריות אל מול הבאות.

ביטוח כדי ללכת על בטוח

אז בשורה התחתונה, בין אם יש זה האגודה לתרבות הדיור ובין אם זה חברת אחזקות, הכי חשוב זה ביטוח ועד בית. כי רק בסופו של דבר צריך כיסוי.  ממש כמו בביטוח רכב.

אתם חייבים לעל כל צרה שלא תבוא, החל מרעידת אדמה או סופה שיגרמו נזק למבנה ועד המנקה של חדר המדרגות שמחליקה ושוברת רגל בעת מילוי תפקידה, יהיה לכם כיסוי כנדרש בפוליסה. האגודה לתרבות הדיור זה פתרון של צד אחד וחברת ניהול זה פתרון לצד שני. הביטוח למבנה המשותף ולוועד זה חובה בכל מקרה.

גרים בבניין משותף? חשוב שתקראו את זה. כי גם אם יש לכם שכנים טובים, והוועד בית בסך הכל בסדר ולא חופר, ואין בעיות של אחזקה, אתם חשופים. כי אתם בטוח מעסיקים מישהו שמנקה לכם את חדר המדרגות ואת הלובי.

ויש גם חברת גינון שאחראית על הנוי שמסביב לבניין אולי גם בתוך הבניין. ושי מעלית. ויש חניון. ויש גם צד ג'. כלומר, יש תחום שלם שאתם לא מודעים לו ושבגינו אתם כדיירים חשופית לתביעות.

למשל, אם אחד העובדים של חברת הגינון נפצע במהלך העבודה בחצר של הבניין שלכם כי נתקע בצינור שמלט מהקרקע, הוא יכול לתבוע אתכם. או אם המנקה החליקה בעת ניקוי הלובי, שברה את היד ומושבתת מעבודה לחודש, היא יכולה לתבוע אתכם על אובדן כושר עבודה. ואפילו אם אחד הילדים של אחד בדיירים, רץ לרכב בחניון, בטעות מעד בגלל בור קטן שנפער ברצפה ושבר את הרגל, גם פה ניתן לתבוע אתכם.

כשאנחנו אומרים "אתכם" הכוונה לוועד הבית. ובדיוק בגלל זה יש את האגודה לתרבות הדיור. גוף עם ניסיון של שנים והתמחות בכל מה שקשור לניהול בתים משותפים.

תבינו, כדי לקבל שקט נפשי ולא להיות טרודים כל העת בתביעות כאלו ואחרות שנמצאות באוויר כל העת, האגודה לתרבות הדיור זה פתרון טוב. ההבדל בין זה שיש לכם ביטוח לוועד הבית ולזה שאין לכם זה בדיוק השקט הנפשי.

כיום, יש לא מעט בתים משותפים שיש להם חברות אחזקה. אלו בתורן דואגות לכל תחזוקת הבניין. צינור דולף? מתקשרים לחברת האחזקה. הביוב נסתם? מתקשרים לחברת האחזקה.

אבל מה קורה בסכסוך שכנים? פה שום חברת אחזקה לא תעזור. ובדיוק פה האגודה לתרבות הדיור בהחלט יכולה לסייע. שכן, לאגודה יש צוות מיומן של בוררים שמתמחים בניהול סכסוכי שכנים.

כי בסופו של יום, מעבר לענייני ביטוח ואחזקה, שכנות טובה זה המפתח לחיים שלווים באמת. הרי אף אחד לא רוצה לגור עם שכנים שכל הזמן רבים, מסתכסכים, מפריעים ופוגעים אחד בשני.

מאיפה להתחיל

אל תטמנו את ראשכם בחול. אל תגידו לנו זה לא יקרה או זה לא קשור אלינו. בסופו של דבר יש סטטיסטיקה קשיחה. אין בניין משותף בישראל שלא מתמודד עם תביעות כאלו ואחרות או עם צורך במימון יקר של נזקי רכוש או גוף.

פנו אלינו עוד היום כדי לוודא שאתם מכוסים כנדרש מבחינת ביטוח. יתרה מזו, תפנו גם לחברות אחרות ותעשו השוואת מחירים. תבדקו גם מה כוללת כל הצעה. כלומר, כמה משלמים ומה בדיוק מקבלים בתמורה. למען היגילוי הנאות, האגודה לתרבות הדיור גם מציעה ביטוח ועדי בתים. רק חשוב לערוך השוואה ולא לקנות "חתול בשק".

האגודה לתרבות הדיור
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם